Tel.: 22 81 00 782 | BIP | Facebook

Jadłospis

Menu od 19 listopada do 23 listopada (jadłospis może ulec zmianie w sytuacjach losowych)
Poniedziałek

Pierogi z kapustą i cebulką, ogórek kiszony. Owoc. Kompot

Alergeny: 1, 3

Wtorek

Pierś z kurczaka z pieczarkami i żółtym serem, ziemniaki, surówka z białej kapusty. Kompot.

Alergeny: 7, 9, 10

Środa

Makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami, rukola z sosem winegret. Kompot. Owoc.

Alergeny: 1, 3, 7, 8, 10

Czwartek

Sztuka mięsa w sosie, kasza gryczana, buraczki zasmażane. Herbata. Owoc.

Alergeny: 1, 7, 9

Piątek

Zupa rybna z ziemniakami i warzywami, pieczywo. Jogurt.

Alergeny: 1, 4, 7, 9

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.